Monday, January 9, 2012

Lumi vöi asi - olukorrast riigis.

Ahoi, kahe tuhande kaheteistkümnenda aasta jaanuari esimene tösisem tööpäev siis Austrias kah kuidagi ühelepoole saadetud ning kuna Eestis on uudiskümnise ületanud teade Austria lumekaosest, siis ma ei saa kuidagi vaiki olla vastaval teemal, vöttes veel arvesse kergelt ärevaid telefonikönesid vöi ekirju küsimusega: kas juba upute.
Esiteks, see lumekaos on vaid ühel liidumaal (Vorarlberg), ikka seal kus asuvad körgeimad Alpi tipud. Mina isiklikult baseerun ca 600 km kaugusel sellest. Muideks, Ülem-Austrias on ka laviinioht (5 palli skaalal 4 punni), aga see selleks.
Tegelikkuses, kaosest on veidi palju rääkida, sest austerlased ise ei paanitse: lumi mägedes on ju eelduseks, et turismiralli täieshoos kestaks. Suuremat meelehärmi tekitas neile see, et 2 orkaani tekitasid olukorra, kus ajuti oli moodsaaja köik mägedes möeldavad liikumisvahendid saamatud tuisu vastu (laviinid matsid tee auto- ja rongiliikluseks, tuul takistas helikopterite lendu). Ja sellest tingituna hakkasid igavlevad (välis)turistid paanitsema. Jama oli tingitud sellest, et just nende kahe olilisema hooaja avanädalate jooksul avanesid taevakraanid ja hakkas valgegt kraami pudisema ning seda tuli ikka südamest (ööpäevas meetrijagu). Ja siis töusis tuul, mis seiskas töstukid ning juhul kui mäe otsas püsti seista suutsid siis näha ei olnud midagi peale lendava valge puru. 
Tösisem probleem kohalike jaoks oli selles, et turistide ära- vöi juurdevool  luksus suusakuurordites (Lech ja Zürs), oli häiritud.
Kuid nagu kohalikud uudised kajastavad, on olukord enam-vähem saadud juba kontrolli alla.
Tuule vaibudes said superrikkad helikopteritega Zürichi lennujaama toimetatud (sest see on lähim lennujaam), rongiliiklus on asendatud bussidega kuni homseni ning söjavägi taidleb laviinide kontrollitud "alla tulemisega" - st lumemassile pannakse pomm söna otseses möttes saba alla.  

Aga mina sahistan vaikselt ülepäeviti suuska enam vähem lauskmaal  ning tunnen röömu sellest, et könniteed elamise ümbert lumest rookima ei pea - sest lund sajab vaid teatud körguses :)

1 comment:

  1. Muideks, kohalik ajakirjandus just kinnitas teadmist: see, et suusaturistid lumevangis istuvad, ei tähenda mitte seda, et hotell nendele "tasuta öid" kingib. köik tohib kinni maksta oma taskust. kuigi need, kes bronnitud ajaks kohale ei ole jöudnud, "pääsevad" kasutamata ööde maksmisest :)

    ReplyDelete