Tuesday, December 7, 2010

Austria värvigammast

Sumbates siinses kohalikus Pärnu-suuruses linnakeses hallikas sulalumejahu sees jäi mu tee peale ette üks vana ja väsinud autoromu. Ega mind see masin ei huvitanudki, vaid silma hakkas hoopis autokerel all vasakus  servas ilutsev punane-valge-punane autoklubi kleepekas, mille värvikombinatsioon suutis minu mötted hallata tervelt tubli tunniks, vaagimaks nähtavaid värve ja nende kombinatsioone eelköige kui "oskust näha rohkem kui vaid värve".

Pöhitöde alustuseks: Austria on 2 värvi-kombinatisooni maa, millel on pikk ja lohisev ajalugu, aga seda ma siin ketrama ei hakka. Lühidalt : punane-valge-punane on sotsiaaldemokraatide pärismaa (töölisklass ühinege!) ning kollane-must on kristlikdemokraadid (röhuasetus on katolikul usul, mis endiselt ka 21. sajandil toetab "kahe käega" soolist EBAvördsust kodus ja tööl ning peamiselt saab vöimule tänu talunikele kui töösturitele, sest nende hüved on kaetud EU agraartoetustega).

Rea-eestlasele ehk on arusaamatu minu tähelepanek, et no las hullavad oma värvidega. AGA siit tulebki mind ümbritsev reaalsus, kus ma osalen isiklikult tahtlikult vöi tahtmata. Esiteks, kogu maine taidlus teisisönu igapäevane elu lähtub sellest, milline on isiku värvi valik ja me ei räägi siin elamu vöi kodulooma optilisest välimusest. Minul ju EI OLE sünnist saati seda "oma" värvide kombinatsiooni sissetambitud, nii peangi öppima ujuma, tahan ma seda vöi mitte.

Ja nüüd siis need "tahtmatud" vöimalused: millise autoklubi liimeks astuda: ÖAMTC on kollane, ARBÖ punane. Aga olles neljarattalise söbraga teele jäänud appi tulevad ja töö teevad ära mölemad, juhul kui oled OMA klubi LIIGE, vastasel korral saad kopsaka arve - tahad vöi ei.

Siis need matkaklubid - wandersellid - see siin ju kohalik nö pühapäeva sisutamisviis juba aastasadu. ÖAV on kollased, Naturfreunde punased. Nimes üks röhutab Alpe, teine loodussöprust. Rahaliselt taandub asi sellele, et ÖAV (Österreichische Alpen Verein/ Austria Alpi Ühing) omab enam parema asukohaga maju körgmäestikus, kus omadele ja loodussöpradele tehakse 2 € alet ööbimise pealt. ÖAV reklaamib enam mäesuusatamist, loodussöbrad murdmaad. Suitsetada lubavad muideks mölemad ühinud VABALT ja piiramatult oma majades, v.a magalates olgu su värvigamma missugune tahes, mis mulle kui paadunud mitte-suitsetajale on vastuvöetamatu. Aga kuna wanderselliks olemisega kaasnevad möningad ohud, on targem klubistaatus orgunnida, sest selle liikmelisusega on tagatud kindlustus önnetusjuhtumi korral nii siin kui seal pool sood. Päästmine helikopteriga arve esitatakse muideks minutite pealt ja 1 minut maksab ca 1700€.

Lastehoid on raudselt katoliku kiriku (kollane värv!) käes (nt. Caritas), samas kui noorsootööd teevad enamuses Kinderfreunde (punased). Vanurite koduhooldust teevad mölemad, aga pikaajaliste töötutele naissoo esindajatele pakub nö töö harjumust koristajatena Volkshilfe (punased). On silma hakanud, et nö "välismaallasstega" taidlevad "punased" enam kui "kollased-mustad".

Austria parlamendis on küll 5 parteid esindatud, värviline nagu vikerkaar. Kuid tegelikkuses on asi 2 partei käes (vöite juba arvata, mis värvidega tegemist on) ja vahe seisneb vaid selles, kes keda valitsuses osalemise kutse esitab ja millistel tingimustel.

Alates uuest milleniumist on muidugi ka uus värvitoon Austrias poliitiliselt vähemalt kanda kinnitamas. Ei, rohelised on alles nörgad, ja hingitsevad täpselt nagu laulureas kirjas: lilleke rohus ja veidi nohus. Tegemist on paremäärmuslastega ning neile omistati sinine värv. Sinised nimelt propageerivad "puhta rassi" edendamist, aga nende peamine valijaskond on sisserännanud muukeelsed serblased ja horvaadid! Türgid pooldavad "punaseid", maakad "kollaseid", intellektuaalid valivad igaks juhuks kui muud üle ei jää "rohelisi" ning Kärtner liidumaal on oma "ornz" partei, millest muideks "sinised" lahkulöid ja oma iseseisvust alustasid.

Jään pönevusega ootama, milliseid muutusi on oodata "tava" elus kui kord see vana ja väsinud 2ne kombinatsioon on end ära elatunud, kuid ega ma siis nii "sinisilm" ka ei ole - lihtsalt väike annus naivismi ja illusioone :)

1 comment:

  1. ;)) täna sain lõpuks reale ;)) Lumetormiseid tervisi sinna 7mäe taha ;))

    ReplyDelete